Amelie


“Hayat asla sahnelenemeyecek bir oyunun sonsuz tekrarından ibaret.” Ve “kemiklerin camdan değil ama hayat seni de kırabilir.” Hayatın acımasızlığı seni de incittebilir. Yaşamın akışına kapılıp küçük mutluluklarla yetiniyor olabilirsin belki. Bunu değiştirmek senin ellerindedir. Hayatta seni daha da mutlu edebilecek şeyleri keşfedebilirsin. Belki de kendinizle birlikte başkalarını da mutlu edebilirsiniz. Tıpkı Amelie Poulain gibi…

22 yaşına kadar Amelie’nin hayatı oldukça basittir. Doktor olan babasıyla sadece sağlık kontrolu sırasında fiziksel temas kurması onu heycanlandırmaktadır. Böylece babası onda kalp hastalığı olduğu sonucuna varmış, buyüzden okula gidememiş ve eğitimini annesi üstlenmiştir. Annesi de en az babası kadar nevrotik biridir. Annesinin ani ölümü üzerine babası iyice silikleşmiş ve kendini eşi için anıt mezar yapmaya adamıştır. Yalnız kalan Amelie’nin sığınacak tek yeri kalmıştır, hayalleri.

Büyüdüğünde, Montmartre’de bir cafe olan Çif Değirmen’de garsonluk yapmaya başlar. Birkaç başarısız ilişkisi olur. Bunun dışında hayatını mutlu kılan ufak zevkleri vardır. Sinemada filmi izleyen insanları seyretmek, hiç kimsenin göremeyeceği ayrıntıları yakalamak, tatlının üzerindeki kabuğu tatlı kaşığıyla deşmek, St. Martin’s kanalında taş sektirmek…

Amelie’nin hayatı, Prenses Diana’nın öldüğü gün değişmeye başlar. Gevşemiş bir banyo fayansının arkasında, bir çocuğun yıllar önce saklamış olduğu kutuyu bulur ve kutunun sahibini bulmaya karar verir. Eğer kutunun sahibini bulursa kendini insanların iyiliği için adayacaktır, bulamazsa ne ala…

Birkaç yanlış tahminin ardından kutunun sahini bulur. Kutuyu gören adamın yüzündeki mutluluğu görünce, diğer insanların hayatlarında güzel şeyler yapmaya karar verir. Böylece başta babası olmak üzere çevresindeki insanların mutluluğu için uğraşır. Madam Suzanne, tekelci Georgette, Gina, yazar Hipolito, Joseph, Lucien… tabi bu arada gerçek aşkı da bulacaktır, Nino Quincampoix.

Amelie filmi, orijinal adıyla “Le fabuleux destin d’Amélie Poulain”;  “Şarküteri”, “Kayıp Çocuklar Şehri”, “Kayıp Nişanlı” gibi birbirinden başarılı filmlerin yönetmeni Jean-Pierre Jeunet’nin imzasını taşıyan 2001 yapımı bir romantik komedi filmidir. Film, “tüm dünyada en büyük başarıyı kazanan Fransız filmi” namıyla dünya sinema tarihinde yerini aldı.

Film, öncelikle Fransa ve Belçika’da gösterildi, bir çok festivale katıldı. Ardından tüm dünyada sinema seyircisinin beğenisine sunuldu. Beş dalda Oscar’a aday gösterildi ve toplamda 50 kadar ödüle hak kazandı.

Filmin baş karakteri Amelie’yi canlandıran güzel oyuncu Audrey Tautou’ya Mathieu Kassovitz, Serge Merlin, Jamel Debbouze, Dominique Pinon gibi oyuncular eşlik ediyor.

Ayrıca, ödüllü müzisyen Yann Tiersen’in birbirinden nefis müzikleriyle film ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Jeunet’nin filmi ile Tiersen’in besteleri birbiriyle buluşuyor ve Audrey Tautou’nun tatlı oyunculuğuyla beraber bizlere, seyretmeye doyum olmayan 122 dakikalık şahane bir görsel şölen sunuyor.


∗ Halil Altay


5 comments

  • kendini hayata salmak için müthiş bir irade veriyor bu film. gerçekten güzel…

  • bence de güzel bir filimdi, en çok hoşuma giden sahnelerinden bir tanesi, oklarla birbirlerini buluyorlardı, tatlı bir filim, romantik komedi, ama romantizm konusunda bir fransız filmi yine, la vie en rose:)

  • bence filmin en guzel tarafi, insan safiyetini yansitmasidir. Amelie’nin safligi herkesin icinde birazcik olsun bulunan bir cocuk masumiyetini yansitiyor. Bu yuzden cocuk gibi hayata salinasi geliyor insanin. Kaygisiz, coskulu.

  • yasine katılıyorum. sadece amelie’nin değil filmin genelin bulunan masumiyet duygusu, insan safiyeti beni de çok etkilemiştir. ki o saflık, masumiyet insanda bir samimiyet hissi oluşturuyor. bilmiyorum ya da ben öyle hissediyorumdur.

    eyvallah…

Submit a comment

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s